Thursday, 29 October 2020

Sami Yusuf – Wherever You Are

Alhamdulillah, akhirnya ter’update’ juga blog saya, saya ingin bercerita sedikit tentang album terbaru Sami Yusuf. Post ini saya copy dan paste dari thread yang saya buka di komuniti.iluvislam.com. Segala pertanyaan, pendapat, atau apa2sahaja boleh lah balas di thread tersebut atau DISINI. Assalamu’alaikum buat teman-teman, Sementara menunggu masa pulang, saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai […]

Pelancaran Komuniti.iLuvislam.com

www.iLuvislam.com Im Koyube Editor : Im Koyube Alhamdulillah, dalam usaha memantapkan medium sedia ada, iLuvislam.com sedang merangka beberapa perubahan secara beransur-ansur. Hari ini dengan rasminya iLuvislam.com melancarkan komuniti.iLuvislam.com bagi menggantikan medium forum sedia ada. Objektif komuniti iLuvislam.com adalah untuk menggalakkan perkongsian ilmu, bahan dan maklumat di kalangan pengunjung iLuvislam.com. Bagi ahli berdaftar, anda tidak perlu […]

e-Jawi Transliterasi

Assalamu’alaikum W.B.T. Oleh kerana ketiadaan idea untuk mengemaskini laman web ini, jadi saya berikan kepada anda e-Jawi Transliterasi oleh Ejawi.Net yang mana ianya boleh menukarkan ejaan rumi kepada jawi. Idea untuk membuat ini saya dapat ketika saya sedang mengemaskini laman web SAMTiSH di http://samth.bpi.edu.my/ . Apabila saya cuba meletakkan fungsi jawi ini, saya berfikir mungkin […]

Dosa-dosa dan Facebook

Oleh : Zaharuddin Abd Rahman www.zaharuddin.net   Semenjak empat bulan terlibat dalam menyampaikan mesej kebaikan, melarang kemungkaran melalui facebook. Disedari terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya. Perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa terlalu banyak, namun di kesempatan ini, cukup saya senaraikan […]

Mengapa Anda Perlu Menyertai iLuvislam.com?

Artikel di bawah bertujuan untuk memperkenalkan iLuvislam.com kepada orang lain.  Anda boleh ‘copy paste’ dalam blog, friendster dan lain-lain yang sesuai. Semoga kita dapat sama-sama mempromosikan iLuvislam.com kepada ahli keluarga dan rakan-rakan yang islamik mahupun yang kurang islamik (pada kiraan anda). “Tak kenal maka tak cinta.” Ungkapan yang dianggap klise oleh masyarakat kini. Mana tidaknya, […]

Buat KEKASIH2 ku…

Su, dah lama aku melupakan kau. Tak macam dulu. Contohnya tadi, aku betul-betul lupa, Su. Pagi tu, aku bangun lambat. Dekat-dekat pukul lapan. Kelam kabut aku bersiap untuk ke kelas, mana tidaknya, malam tadi aku tidak tidur semalaman. Assignment bertimbun. Report makmal latihan la, latihan Kaedah Berangka la, ulasan buku la. Tu belum lagi dengan […]