Sunday, 11 December 2016

Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

Assalamu’alaikum semua.

Malam ni nak update sikit ilmu lama tapi jarang guna. Disebabkan ada yang bertanya, maka saya buat tutorial supaya mudah sikit.

Terus ke langkah-langkahnya.

Langkah membuat post status / komen berwarna biru dan boleh dilinkkan ke Profile/Pages.

Langkah 1
   Log masuk akaun Facebook anda.

Langkah 2
   Copy kod di bawah dan paste kan di ruangan post atau komen.

Langkah 3
   Tukarkan ID PROFILE/PAGES kepada ID yang anda mahukan.

Langkah 4
    Tukarkan POST ANDA DISINI kepada post yang anda mahukan.

Langkah 5
   Post status/komen anda. icon smile Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

   Contoh:
   @@[0:[814060605:1:Wah, jadi warna biru.]]

Langkah 6
   Tada!!! Siap pun.

1 Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

 

Bagaimana nak dapatkan ID PROFILE/PAGES? Lihat langkah dibawah.
 

Cara mendapatkan ID PROFILE/PAGES.

Langkah 1
   Buka PROFILE/PAGES.

Langkah 2
   Lihat di URL Address, sekiranya akaun tersebut masih belum membuat username, maka URL akaun tersebut akan ditunjuk seperti link dibawah:

 Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

   Profile: http://www.facebook.com/profile.php?id=814060605
   Page: http://www.facebook.com/pages/ONE-PIECE/485359835553

   ID bagi PROFILE ialah 814060605
   ID bagi PAGE ialah 485359835553

Langkah 3
   Copy nombor ID tersebut (814060605) dan tukarkan ayat ID PROFILE/PAGES menjadi @@[0:[814060605:1:POST ANDA DISINI]].

Bagaimana jika seseorang itu telah mengubah ID nya kepada username seperti dibawah:

 Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

   http://www.facebook.com/kautharhilmyz

Langkah 1
  Buka PROFILE/PAGES.

Langkah 2
   Profile:
   Sekiranya Profile tersebut tidak menggunakan Timeline, scrolldown dan lihat dibawah senarai Friends, ada Report/Block.

 Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

   Pages:
    Scrolldown dan lihat di bawah sekali pada sidebar kiri, ada Get Updates via RSS.

Langkah 3
   Klik kanan pada Report/Block dan copy link tersebut. Paste kan dimana-mana seperti Notepad atau lain-lain. Link tersebut seperti dibawah:
   http://www.facebook.com/ajax/report/social.php?content_type=0&cid=814060605&rid=814060605&h=AfgpNgW3tYvgyZib

3 Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

   Langkah yang sama juga bagi Pages, copy mana-mana link seperti link Get Updates via RSS seperti dibawah:
   http://www.facebook.com/feeds/page.php?id=485359835553&format=rss20

   Nombor yang dihitamkan itulah ID PROFILE/PAGES tersebut.

Langkah 4
   
Copy nombor ID tersebut (814060605) dan tukarkan ayat ID PROFILE/PAGES menjadi @@[0:[814060605:1:POST ANDA DISINI]].

Faham tak? Sekiranya ada pertanyaan sila lah bertanya di ruangan komen dibawah. Sebar-sebarkan la semoga bermanfaat. Heh. :p

P/S: Tak siap lagi pun, untuk Timeline masih belum tunjukkan. Ada kerja nak buat lu. Eheh. icon biggrin Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

Sekian buat kali ini. Wassalamu’alaikum.

Yang benar,

Mahmud al-Kauthar Mohamad Rabeh
Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Perisian dengan Kepujian (2011-2013)
Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS)
mahmud [at] iluvislam [dot] com

pixel Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru

Facebook Comments

comments

Comments

6 Responses to “Tutorial membuat post/komen Facebook berwarna biru”
  1. HI says:

    Weh. Sah aku buat x jadi??-__-”

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a Gravatar!

CommentLuv badge