Sunday, 4 December 2016

Syawal & Komputer :)

Assalamu’alaikum.

Syawal

Alhamdulillah segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam. Bulan Syawal hampir meninggalkan kita… camne ngn puasa 6 antum?? Hehe..ckp org..diri sendiri pon tak wat.. icon biggrin Syawal & Komputer :) Alhamdulillah.. Syawal kali ni tak jauh beze ngn Syawal2 sebelum ni.. Sama aje.. Rumah tahun ni berwarna warni skit, thn lepas pon sme gak..huhu.. Tahun ni, kedua-dua abg sy msh lg di luar negara, Mesir & Morocco. So gmbr family msh lg tak dpt penuh… Ni sedikit gmbr raya.. icon smile Syawal & Komputer :)

Photo 0917 Syawal & Komputer :)
Pikir ape la tu…

Photo 0909 Syawal & Komputer :)
Huh..

P9190493 Syawal & Komputer :)
Gambar Family..kurang 2 orang..

Komputer

Ahad lepas pegi Open House kawan kat Bukit Mahkota, dekat2 la ngn KUIS tu… Tdo la sane… cadang hari Isnin nak pi SAMTH, nak jmp Ckg Nasri, ada projek skit..huu..skali blh plak ckg sakit muntah2.. cancel la..so sy, Qaromi n Fahmi pon pi la Nilai tuk carik Harddisk IDE tuk laptop. Repair orgnye la kan.. Huu.. Carik pny carik, sume kedai da takde, dr Nilai, smp ke Alamanda tak de. Akhr skali, kitorg pon pi Lowyat Plaza..sush gak nak carik, bnyk kdai da tak jual yg IDE nye..last2 jmp gak 1 kedai ni.. nak tak nak beli je la wlaupn mahal, HDD IDE 60Gb for RM140. Beli la hdd tu..

Alang2 da kat sne, sy pon mencari la komuter yg sy da lme idamkan, ACER ASPIRE M5800. Model ni ade 2, M5800-484F dan M5800-484X. Bezenya, yg F freedos ataupun tiada OS/Windows/Linux. Yg x ada Genuine Windows Vista Home Premium. Jalan2..jmp la 1 kedai ni, dia ada jual yg model 484F, ada lg 2stoknya. So sbb time tu duit takde lg.. blik la.. Esoknya (7/10/09), kitorang pon pergi la Lowyat, time ni duit da ada..huhu.. Hari ni yg ada sy, Qaromi, Annuar ngn Hakim, kitorang pi beraye dulu rumah classmate, Anis kt Sg. Buah. Dkt ngn KUIS. Cadangnya, Annuar nak pergi naik kereta lu ke rumah Anis, lepas tu Qaromi nak pi ambil adknya kat Nilai. Jd blh la Annuar naik motor ke Lowyat lepas Qaromi hantar adknya. Tup2 tak jadi amk adknya, puas sy ngn Qaromi pujuk Annuar ikut je pergi Lowyat, bajet kul 6 blik la kan. Annuar pon setuju.

Kitorang pon pi la Lowyat. Masa nga dalam perjalann tu, kitorang pon sngh la Petronas lu. Alang2 da dkt ngn Lowyat, sy pon kuarkan la duit dlu, RM2800. Sampai di Lowyat, sy pon rush pi kdai smlm. Dengan perasaan hampa, 2x model tu dah dijual. icon sad Syawal & Komputer :) So nak tak nak sy carik gak model tu…sume kate dah tak ada, kne order dlu. Pastu Annuar pon bg cadangan pi tingkat atas skali. Alhamdulillah, jmp gak model 484-X, nak tak nak beli gak la. Asal nak beli yg F, jd byar rm2.8k aje, tp da tak de. Terpaksa la tambah RM200 lg, sy pun pnjam Hakim RM200, model ni pon da tinggal 1, ni la yang last. Alhamdulillah Allah permudahkan.

Penjual tu pon suruh tnggu tuk dia amk dr kedai die kat tngkt bwh. Lama gak la, dlm 5mint cmt, dorg kuarkn dlu Free Gift : Sonic Gear Enzo 4000. Tngu lg 15mint, smp la PC yg ditunggu, Masa tu da jam 5.45p.m. So dorg try la dlu sume barang tu, ingtkn sekejap je. Bile da ok sume, tngk jam, da hampir kul 7.. Allah, sian Annuar..huu..ngtkn kul 6 da blh blik. Da bayar (RM3038), kitorang pon blik la…. Smp Bangi, Annuar ngn Hakim blik la rumh dorg walaupun da lewat. Ni antara gmbr PCnya icon smile Syawal & Komputer :)

MyPC Syawal & Komputer :)
Spec dia (Klik untuk besarkan) :

M5800 484X Syawal & Komputer :)

Photo 0973 1024x768 Syawal & Komputer :) Photo 0969 1024x768 Syawal & Komputer :)Photo 09641 1024x768 Syawal & Komputer :) Photo 0967 1024x768 Syawal & Komputer :) Photo 0965 1024x768 Syawal & Komputer :) Photo 0978 1024x768 Syawal & Komputer :)

Alhamdulillah tertunai juga hasrat untuk memperoleh komputer yang lebih baik..kmptr lama tu dah digunakan sejak tahun 2005… Sekehen lak tu..huu.. nak upgrade mcm rugi… He..

Ok la… nak tidur… Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin..

Wassalam.. icon smile Syawal & Komputer :)

pixel Syawal & Komputer :)

Facebook Comments

comments

Comments

10 Responses to “Syawal & Komputer :)”
  1. qaromi says:

    WTF!!!

  2. Fahmi says:

    Mcm pernah nampak je..tp kat mne ek??

  3. shafiq says:

    caya la mud
    ko nk bli x kt ak external wireless prolink edisi n pnye…bkn g or b…ak dah terbeli 2

  4. shearer says:

    wah!!! leh men game best2 ni…1GB graphic kad… ade wat 3D gak ker :P “_?

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a Gravatar!

CommentLuv badge