Thursday, 25 July 2024

SAMT Sultan Hisamuddin

Assalamu’alaikum buat sahabat sekalian. Apa khabar iman kita. Semoga sentiasa sihat dengan ibadah harian kita. Alhamdulillah, akhirnya sy dpt juga jawapan kenapa laman web Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hisamuddin (SAMTSH), Jalan Kota Raja tidak dapat dibuka.

Hampir 1 minggu laman tersebut, http://samth.bpi.edu.my/ tidak dapat dibuka, sy cuba masuk ke Control Panel juga tidak berjaya, rupanya System Admin Bahagian Pendidikan Islam (BPI), http://www.bpi.edu.my/ ‘ter’delete subdomain laman web SAMTSH tersebut. Hal ini menyebabkan laman http://samth.bpi.edu.my/ lumpuh dan tidak boleh diakses sama sekali. Begitu juga dengan email sekolah, samth [at] samth.bpi.edu [dot] my juga tidak dapat digunakan.

Semalam saya dapat SMS dari Cikgu Serena mengatakan masalah tersebut dan telah memberitahu sy link URL baru untuk laman web sekolah, iaitu http://samtsh.bpi.edu.my/ . URL ini ditambah ‘s’ pada samt’S’h untuk menyamakan dengan singkatan sekolah, SAMTSH. Email sekolah juga telah bertukar dari samth [at] samth.bpi.edu [dot] my ke samtsh [at] samtsh.bpi.edu [dot] my, iaitu penambahan ‘S’ seperti link URL sekolah.

Cikgu Serena juga bertanya sekiranya sy ada membuat backup untuk laman web tersebut. Ya, saya ada buat backup, NAMUN, Harddisk tempat sy buat backup telah rosak. Bermakna backup tersebut hilang dan akhirnya, sy perlu membuat sekali lagi dr kosong. Woo, bertambah kerja sy nampaknya. =_= Apapun saya telah redirect dari link http://samth.bpi.edu.my/ ke http://samtsh.bpi.edu.my/ bagi memudahkan mereka yang telah bookmark laman tersebut.

Design laman web SAMTSH yg terakhir (versi 4) seperti dibawah:

(SAMTSH V4)

(New – Under Construction)

InsyaAllah, sy akan cuba menyiapkan kembali secepat mungkin, kemungkinan sebelum Ramadhan baru akan siap. Doakan semoga dipermudahkan. Biiznillah.

Jemput Like Facebook SAMTSH di http://www.facebook.com/samtish dan Facebook Alumni SAMTSH di http://www.facebook.com/alumnisamtsh .

Sekian buat kali ini, semoga SAMTSH akan terus maju. 😉

Wassalamu’alaikum.

Yang benar,

Mahmud al-Kauthar Mohamad Rabeh
Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Perisian dengan Kepujian (2011-2013)
Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS)
mahmud [at] iluvislam [dot] com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebook Comments

comments

Comments

5 Responses to “SAMT Sultan Hisamuddin”
 1. Zida says:

  Hapdet nanti pasal alumni! Dengan gambar sekali! Heheh

 2. solehah says:

  Kemasukan pelajar ke sekolah menengah agama (SMKA) perlu ditambah. Sektor Pendidikan Islam tolong ambil perhatian. Ini adalah kata-kata dari Sultan Brunei sendiri: “.
  Dalam menghadapi isu kekurangan tempat bagi menampung jumlah pemohonan kemasukan penuntut yang tinggi, baginda dengan tegas tidak bersetuju dengan menjadikan istilah ‘terpilih’ sebagai alasan untuk menolak permohonan sebahagian calon, walaupun mereka itu sudah lulus. Dalam hal ini, baginda melahirkan rasa kesal jika perkara ini terus berlaku, sebagaimana baginda menyesali 50 tahun pendidikan agama yang tidak pernah wajib.”

  Amat memalukan orang Islam nak belajar agama, ditolak kerana lebih pentingkan kualiti yang nak dijaga diperingkat sekolah.

  http://suampripad.blogspot.com/

 3. Мне нравится
  Для мобильных телефонов игры бесплатно recently posted.. Для мобильных телефонов игры бесплатноMy Profile

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
 1. […] 2 tadi, ketika saya sedang mengemaskini laman web SAMTSH, saya lihat ShoutMix SAMTSH semakin kurang dengan SPAM selepas saya mengaktifkan fungsi Domain […]Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a Gravatar!

CommentLuv badge