Saturday, 18 November 2017

Hyper-V : Virtual Machines di Windows 8

January 1, 2013 by  
Filed under Android, Komputer, TechNoloGy, Teknologi, Tutorial

Assalamu’alaikum Wrt. Wbt. Segala puji dan syukur dipanjatkan kepada Allah SWT kerana di atas limpah dan rahmatNya kita masih lagi dapat bernyawa di muka bumi ini. Selamat menyambut tahun baru masihi, 2013. Sebagai orang IT, developer, programmer dan seumpamanya, mencuba beberapa sistem operasi pasti menjadi salah satu dari perkara yang harus dicuba. Antara sistem operasi […]

Cara Memasang Windows 8

December 31, 2012 by  
Filed under Android, Komputer, TechNoloGy, Teknologi, Tutorial

Assalamu’alaikum Wrt. Wbt. 2012 akan berakhir beberapa jam lagi. Bagaimana persediaan anda untuk tahun depan? Adakah azam lama kita telah tertunai? Semoga apa yang kita laksanakan sentiasa mendapat redha Allah SWT. 2012 menunjukkan kepesatan teknologi yang berkembang terus maju. Google dengan Android nya, Apple dengan iOS dan Microsoft dengan Windows serta lain-lain penyedia saling kejar-mengejar […]

Virus Shortcut, File dan Folder Hilang

Assalamu’alaikum WRT WBT; Terima kasih kerana sudi membuka dan membaca post-post di blog saya ni. Alhamdulillah, kali ini saya berkesempatan untuk mengemaskini blog ini. Terus kepada tajuk. Saya pernah membuat post yang hampir sama DISINI, tapi pada waktu itu hanya fail DOC dan DOCX sahaja yang dijangkiti, namun kaedah tersebut masih boleh digunakan. Dah lama […]

ShoutMix Menghentikan Perkhidmatan Percuma Bermula Januari 2012

December 22, 2011 by  
Filed under Komputer, TechNoloGy

UPDATED (22 Jan 2012): Sebagai alternatif anda boleh gunakan Fibox Chat ataupun Shout Busuk. Pada post yang lalu saya ada mengumumkan tentang ShoutMix v3 yang mana ianya merupakan antara chatbox yang amat sesuai untuk para blogger. Namun dukacita dimaklumkan yang versi percuma ShoutMix v3 dan juga versi lama akan dihentikan perkhidmatannya bermula Januari 2012. Pihak […]

ShoutMix, chatbox untuk blogger (part 2)

November 2, 2011 by  
Filed under Komputer, TechNoloGy

Assalamu’alaikum. Sambungan dari ShoutMix, chatbox untuk blogger (part 1). 6. Access Maintenance: Fungsi ini akan memaparkan notis yang anda tetapkan sekiranya anda ingin mengemaskini ShoutMix anda. Display Mode: Memaparkan mod mesej pada ShoutMix anda. Jenis mesej ada dua, default atau featured. Sekiranya ingin memaparkan kedua-dua dalam satu ruang, pilih mod Simple. Private Access: Berfungsi untuk […]

ShoutMix, chatbox untuk blogger (part 1)

November 2, 2011 by  
Filed under Komputer, TechNoloGy

Assalamu’alaikum. UPDATED (22 Jan 2012): Sebagai alternatif anda boleh gunakan Fibox Chat ataupun Shout Busuk. Pagi ni saya nak post sesuatu yang berguna untuk blogger sekalian. Kebanyakkan blog korang mesti ada Chatbox kan? Chatbox apa yang korang guna? Cbox? ShoutMix? 99chatbox? Dan macam2 lagi la ea. Aku pun tak tau sangat. :p Seperti tajuk yang […]

« Previous PageNext Page »