Thursday, 21 September 2017

PAS Lancar Aplikasi Android Touch `n Get (TnG)

November 18, 2012 by  
Filed under Android, Islam, Politik, Teknologi

PENGKALAN CHEPA, 17 Nov – Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang merasmikan satu aplikasi Android untuk ahli PAS yang menggunakan smartphone tersebut di muktamar tahunan parti itu. Aplikasi yang dikenali sebagai PAS Touch n Get (TnG) itu dibangunkan oleh Jabatan IT PAS Pusat boleh dimuat turun dari laman web http://www.pas.org.my/TnG. Dalam era […]

JomSolat – Aplikasi Belajar Solat Untuk Kanak-kanak

JomSolat adalah permainan pendidikan yang direka untuk kanak-kanak berumur 3-7 tahun untuk mereka belajar solat. Kanak-kanak dapat melihat rajah bagi setiap pergerakan, bacaan didalam bahasa arab dan tulisan rumi serta terjemahan setiap perkataan. Audio bacaan juga disediakan bagi memudahkan kanak-kanak mengetahui cara bacaan dengan lebih berkesan. Kanak-kanak juga berpeluang menguji minda mereka dengan menjawab soalan […]

Manfaat Laman Sosial Sebar Dakwah, Bukan Aibkan Orang

SETIAP Muslim yang beriman akan sentiasa menjaga akhlak dalam setiap tingkah laku tidak kira masa atau di mana mereka berada, termasuk ketika bersosial secara maya di laman sosial yang kini menjadi kegilaan masyarakat sejagat kerana kemampuan berinteraksi yang tidak terbatas. Keadaan dunia tanpa sempadan ini ada kala menyebabkan masyarakat leka dan menolak ajaran agama yang […]

Virus Shortcut, File dan Folder Hilang

Assalamu’alaikum WRT WBT; Terima kasih kerana sudi membuka dan membaca post-post di blog saya ni. Alhamdulillah, kali ini saya berkesempatan untuk mengemaskini blog ini. Terus kepada tajuk. Saya pernah membuat post yang hampir sama DISINI, tapi pada waktu itu hanya fail DOC dan DOCX sahaja yang dijangkiti, namun kaedah tersebut masih boleh digunakan. Dah lama […]

ShoutMix, chatbox untuk blogger (part 2)

November 2, 2011 by  
Filed under Komputer, TechNoloGy

Assalamu’alaikum. Sambungan dari ShoutMix, chatbox untuk blogger (part 1). 6. Access Maintenance: Fungsi ini akan memaparkan notis yang anda tetapkan sekiranya anda ingin mengemaskini ShoutMix anda. Display Mode: Memaparkan mod mesej pada ShoutMix anda. Jenis mesej ada dua, default atau featured. Sekiranya ingin memaparkan kedua-dua dalam satu ruang, pilih mod Simple. Private Access: Berfungsi untuk […]

ShoutMix, chatbox untuk blogger (part 1)

November 2, 2011 by  
Filed under Komputer, TechNoloGy

Assalamu’alaikum. UPDATED (22 Jan 2012): Sebagai alternatif anda boleh gunakan Fibox Chat ataupun Shout Busuk. Pagi ni saya nak post sesuatu yang berguna untuk blogger sekalian. Kebanyakkan blog korang mesti ada Chatbox kan? Chatbox apa yang korang guna? Cbox? ShoutMix? 99chatbox? Dan macam2 lagi la ea. Aku pun tak tau sangat. :p Seperti tajuk yang […]

« Previous PageNext Page »