Wednesday, 26 April 2017

Cara-cara mengaktifkan Facebook Timeline (Beta)

September 23, 2011 by  
Filed under Komputer, Laman Hikmah, TechNoloGy, Tutorial

Seperti sedia maklum, Facebook telah diperkenalkan beberapa tahun yang lepas, dimana melaluinya para pengguna telah berkongsikan pelbagai perkara melalui laman sosial tersebut. Segala data yang dikongsikan mempunyai nilai sejarahnya tersendiri, dan menariknya kini anda boleh mengaksesnya dengan mudah melalui fungsi baru yang diperkenalkan oleh Facebook dinamakan sebagai Timeline. Melalui Timeline, ia membolehkan anda mengakses semua […]

Tutorial menulis/meletak ayat al-Quran di dalam artikel anda

Assalamu’alaikum WBT. Seperti tajuk yang tertera, saya akan memberi panduan buat anda yang mahu meletakkan ayat al-Quran ataupun tulisan Arab yang lain dengan lebih kemas dan tersusun, bukan melalui gambar dan lain-lain. Tutorial ini hanya memerlukan sedikit pengetahuan tentang kod html. Langkah 1: Buat artikel baru. Langkah 2: Buka laman web Quran.com. Langkah 3: Pilih […]

Buat Email @1Malaysia Dengan Domain Sendiri Secara PERCUMA!!!

Assalamu’alaikum, Ringkas sahaja post aku kali ni. Sekarang ni dok heboh dengan email 1Malaysia yang berharga RM50 JUTA!!!. Ulang balik, RM50 JUTA. Korang boleh lihat maklumat lanjut di http://www.myemail.my/. Projek tersebut merupakan projek syarikat Tricubes dan email tersebut dijana oleh Windows Live. Antara kelebihan yang ditulis di laman web tersebut seperti berikut: Disitu ada 4 […]

Bagaimana untuk Pindah/Transfer WordPress dari Main-Domain ke Sub-Domain atau sebaliknya

March 20, 2011 by  
Filed under Komputer, Laman Hikmah, TechNoloGy, Tutorial

Assalamu’alaikum sahabat sekalian. Sekian lama tidak mengupdate, update la sikit. Post kali ni berkenaan cara memindahkan blog dari main-domain ke sub-domain atau sebaliknya. Blog saya ada di main-domain iaitu http://www.kauthar.net/ dan sekarang saya ingin pindah blog tersebut ke sub-domain seperti http://arkib.www.kauthar.net/ atau http://www.kauthar.net/arkib/. Sekiranya itu yang anda hendak lakukan, jadi bolehlah anda menggunakan cara dibawah. […]

Mencipta Kata Laluan (Password)

October 2, 2009 by  
Filed under Komputer, TechNoloGy, Tutorial

Katalaluan ( password ) sering kita anggap remeh. Dalam urusan seharian kita akan menggunakan katalaluan untuk mengakses email peribadi, login ke dalam sistem aplikasi dan lain-lain lagi. Salah satu daripada masalah pengguna mengenai katalaluan ini ialah pengguna sering terlupa katalaluan. Untuk mengelakkan perkara ini terjadi kebanyakan pengguna akan mencipta katalaluan mengikut nama yang mereka kenal […]

File word (*.doc / *.docx) anda hilang?

May 1, 2009 by  
Filed under Komputer, TechNoloGy, Tutorial

Assalamu’alaikum kawan2… Bagaimana iman korng harini? Sihat?? Seperti tajuk yg tertera..korg mst pernah mengalami kejadian camni..tak korg membe korg pon mst pnh kan… Ramai diantara kita yang mungkin mengalami masalah ini. Buka saja pendrive, file yang dicari hilang. Tidak dapat dikesan. Dah la file penting. Nak print ni..Tapi dah hilang pula. Masalah ini kadang-kadang terjadi […]